Nieuwsbrief LETS Vlaanderen
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Lets Vlaanderen
Nieuwsbrief LV oktober 2017

Beste letser,

Zo willen we het toch: veel beweging en actie in LETS-land. Dat mag en moet dan ook geweten zijn. Onze nieuwsbrief past zich aan en vraagt niet liever dan zoveel mogelijk doorgestuurd te worden. Handig om op de hoogte te blijven over het reilen en zeilen van LETS-groepen, mee te zijn met allerlei evoluties, de oproepen en uitnodigingen niet te missen,…
Na de LETS MEET van september kunnen we elkaar weer treffen op de LETS-Dag van 18 november in Mechelen. Bijzonder is dat we op deze dag ook in een spiegel zullen kunnen kijken: wat betekent LETS in de samenleving anno 2017?
Inspiratie en energie: delen is vermenigvuldigen.

Namens de de Raad van Bestuur van LETS Vlaanderen
Peter Dauwe

Voor de LETS-Lens

LETS-GROEP IN DE KIJKER
LETS-Zandland steekt het hoofd niet in het zand. Ontstaan in september 2000 telt deze groep momenteel 213 leden met voor 2017 alvast 1857 LETS-transacties en 82 activiteiten. Deze actieve en dynamische LETS-groep deelt met ons het reilen en zeilen aan de Netebronnen.
Lees verder
LETS INTEAM
Gerda Ven Heck bijt de spits af in onze eerste LETS INTEAM. Ze is een doorwinterde letser uit Dendermonde en deelt met ons een prachtig interlets verhaal! In de wereld zijn er gevers en nemers, maar bij LETS worden de gevers gewaardeerd, zegt Gerda. Een boeind verhaald, een boeiende persoonlijkheid en pure LETS-inspiratie.
Lees verder

LETS VLAANDEREN EVENTS

Verslag LETS MEET

Het is zaterdag 23 september. Gent baadt in een warme najaarszon. De zalen K22 in de Kammerstraat aan de Vrijdagmarkt worden in gereedheid gebracht om een 50-tal letsers te verwelkomen op de LETS MEET, een gezellig ontmoetingsmoment gecombineerd met workshops, een graffiti straatkunst wandeling en een afsluitmoment in de binnenstad.

Goedgemutst en beladen met heerlijke, zelfgemaakte versnaperingen in de vorm van taart en gebak sijpelen de deelnemers binnen. Ze komen uit alle uithoeken van het Vlaamse land, van LETS Leie tot LETS Zandland, van LETS Antwerpen Binnenstad tot LETS Brussel.

Lees verder

Workshop 1 'Typisch LETS'
In de workshop ‘Typisch LETS’ wordt aan de hand van interviews het diverse LETS-landschap in kaart gebracht en wordt nagegaan wat we over de interne LETS-werkingen van elkaar kunnen leren.
Lees verder
Workshop 2 'Letsen in ziekte of invaliditeit
Samen met de attaché van het RIZIV wordt deze workshop omtrent letsen in ziekte of invaliditeit inhoudelijk gestoffeerd met voorbeelden uit de praktijk. Tevens wordt de specifieke aanvraagprocedure bij de mutualiteiten overlopen.
Lees verder

LETS-Dag 18 november 2017

De Lindenpoort, Begijnenstraat 18, 2800 Mechelen
13u30 tot 18u30
Letser of wannabe letser: Inkom GRATIS

Gedetailleerd programma

De LETS beweging breekt uit!

Na een geslaagde editie in 2016 met de ondertekening van het LETS-Charter in aanwezigheid van minister Sven Gatz, wordt ook dit jaar op 18 november de LETS-dag georganiseerd.

We komen samen in de LindePoort te Mechelen, genieten van interessante lezingen, nemen deel aan een ludieke actie en zijn getuige hoe de LETS beweging uitbreekt via de jeugd, partnerorganisaties en het harde werk van onze vele vrijwilligers. We smullen van een lekkere hartige of zoete potluck door alle deelnemers meegebracht, snuisteren op wat infostandjes en praten over de lancering van de nieuwe campagne voor 2018: “LETS-Help mekaar straat”.

Iedereen welkom op deze 2e editie van de LETS-Dag!

Uw talent voor de LETS-Beweging

Kinderanimatie LETS-Dag

Voor de LETS-Dag 18 november in Mechelen, zijn we nog op zoek naar letsers binnen onze LETS-community die graag een handje meehelpen om kinderanimatie/opvang te voorzien. Interesse? Neem dan zeker met ons contact op.
Mail

LETS-documentatiecentrum

Wil jij meewerken aan de uitbouw van het LETS-documentatiecentrum?
LETS Vlaanderen wil graag alle bestaande publicaties over LETS en aanverwante initiatieven inventariseren en ter beschikking stellen voor de LETS-comunity

Lees verder

Algemene vergadering 18 november

Zaterdag 18 november 2017
Vergadercentrum De LindePoort, Begijnenstraat 18, 2800 Mechelen.
Onthaal om 9u30, start om 10u00.

Kort nieuws uit LETS-Land

Opstart LETS Poperinge 6 oktober 2017
De zolderverdieping van vzw Stek zat afgeladen vol met LETS-geïnteresseerden. LETS Vlaanderen gaf een algemene inleiding, de kernleden van LETS Poperinge gingen dieper in op vraag en aanbod. De inschrijvingen zijn gestart. Veel succes!
Lees verder
LETS op RADIO 2 West-Vlaanderen
Op 6 oktober heeft RADIO 2 West Vlaanderen het ochtendblok aan LETS gewijd. Met 200.000 luisteraars zijn er weer nieuwe letsers opgestaan in de West-Vlaamse provinvie. Heb je het gemist, luister hier naar de toffe reportage!
Lees verder
Facebook online imago
Er zijn 3 fB tools voor LETS Vlaanderen
1. De LETS Vlaanderen pagina waar enkel LV nieuws deelt
2. De LETS Vlaanderen - groep voor letsers: waar de LETS community berichtjes delen
3. Pat LETS: het profiel waar Emma en Sabrina achter schuilen en waar je altijd een chatberichtje naar kan sturen

Lees verder
Publicaties en blogs over LETS
Onze partners en andere LETS gezinden kruipen meer en meer in de pen. Netwerk Bewust Verbruiken publiceerde onlangs een tof artikel en ook blogster Sigird Gilis was vol lof over de LETS-Beweging.
Wil je zelf ook iets schrijven, laat het ons zeker weten.

Lees verder

Tips voor LETS-groepen

Formulering Huishoudelijk Reglement

In het voorjaar werd LETS Vlaanderen op de hoogte gebracht van het feit dat er zich in een LETS-groep een aantal feiten hadden voorgedaan waarbij er sprake was van ‘grensoverschrijdend gedrag’.
Om als LETS-groep te kunnen optreden tegen elke vorm van ‘grensoverschrijdend gedrag’, of dit gedrag nu fysiek of verbaal tot uiting komt, kan een formulering in het Huishoudelijk Reglement houvast bieden.
Een voorbeeld van formulering: “elke LETS-activiteit dient te gebeuren in de geest van het LETS-charter. Pertinente afwijkingen van de LETS-waarden kunnen aanleiding geven tot uitsluiting. De kerngroep behoudt zich het recht voor om mensen op grond van een niet-democratische overtuiging of houding te weigeren.”

Uw LETS Vlaanderen Team

Emmanuelle (Emma) De Bock
Geboren als Emmanuelle, vertroeteld als Emmy en gepuberd tot Emma ben ik sinds anderhalf jaar ook mama Lily. Sinds kort ben ik inwoner van Dendermonde, maar eigenlijk heb ik al in 4 van de 5 Vlaamse provincies gewoond. Opgegroeid ben ik zelfs in de voormalige 10e provincie van België: de BSD, voor zij die zich dit nog herinneren.

Ik ben jurist van opleiding met een sterke filantropisch en sociale dimensie.

Sinds 28 augustus 2017 ben ik als nieuwe educatief & communicatiemedewerker aan de slag bij LETS Vlaanderen vzw.

Lees verder
Sabrina Bekaert
Ik ben moeder van een zoon en ik woon in Sint-Amandsberg. Hier kan ik genieten van de nabijheid van de stad, maar ook van de groene omgeving rond Gent.

Ik heb studies Afrikanistiek en communicatiewetenschappen afgerond en tevens een opleiding in non-profit en publiek management gevolgd. Maatschappelijke thema's als diversiteit, duurzaamheid, ecologie en sociale economie liggen mij nauw aan het hart.

Sinds 17 mei 2016 ben ik als coördinator in dienst bij LETS Vlaanderen vzw

Lees verder
info@lets.vlaanderen | http://www.letsvlaanderen.be/
Wellekensstraat 45 – 9300 Aalst
Online bekijken | Uitschrijven