LETS Vlaanderen vzw
U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
Lets Vlaanderen
E-FLASH 2 december

de LETS-dag editie 2019

Afgelopen zondag verzamelden we allen voor de LETS-dag in Oostende. Met inspirerende lezingen, creatieve workshops en een echte duurzaamheidsmarkt brachten we duurzaamheid tot leven! Een sterke opkomst van zowel letsers als niet-letsers toonde aan dat onze boodschap “verwarm je buurt, niet de aarde” zeer relevant is binnen ons huidig maatschappelijk klimaat. Met de LETS-beweging willen we hier op blijven inzetten. We bouwen dag-in dag-uit verder aan een warme buurt en maken op die manier ons engagement concreet.  

 

Verwondering en engagement
Met een ‘Wand van verschilligheid’ dompelde de Low Impact Man ons reeds bij aankomst onder in een wereld van bewustwording en engagement. Duurzaamheid werd liefde en engagement een muur vol postkaartjes.
Bewustwording en inspiratie
Na een officiële verwelkoming door Sabrina Bekaert (coördinator LETS Vlaanderen) en schepenen Silke Beirens (mens en milieu, stad Oostende) en Bart Plasschaert (vrije tijd, stad Oostende) opende Rudy Vandamme de LETS-dag met zijn keynote: ‘Zinzoekers’. Verder bracht Bie Noé het verhaal van duurzame mode en ook ‘VELT’, ‘Too Good to Go’ en ‘Autodelen’ waren present met een leerrijke lezing.
Interactie en samenwerking
Er was ruimte voor het delen van persoonlijke LETS-verhalen en ook konden we tijdens de verschillende workshops creatief aan de slag met mode, kaarsen maken, handletteren, dagdagelijkse duurzaamheid en groepsbinding. Ook was er een duurzaamheidsmarkt met verschillende organisaties en initiatieven van geëngageerde letsers en niet-letsers.
Ervaring en beleving
Het was echt een dag vol ervaringen. We dansten de ‘5 Rhythms’, gingen creatief aan de slag tijdens een installatieperformance, ruilden kledij tijdens de LETS Fashion, zagen een filmvoorstelling met zowel de film van LETS-Brussel als “Toetnoasteki” van KleinVerhaal, pelden garnalen en ook de kleinste letsers gingen samen met ‘De zeeheks’ op zoek naar een meer duurzame wereld. Met een bloemlezing van onze eigen ‘LETS-verhalen’ en ‘het Klimaatbetoog’ van Nic Balthazar sloten we deze boeiende dag af.

Oproep: Lets-strip zoekt nieuwe titel

Met onze campagne tonen we aan dat we als beweging een belangrijke maatschappelijke relevantie hebben. Dit engagement willen we ook delen met de verschillende groepen over heel Vlaanderen en Brussel. Met promo- en educatief materiaal gaan we opzoek naar hoe we onze methodiek en waarden zo ruim mogelijk kunnen verspreiden. Vanuit dit oogpunt herbekeken we onze LETS-strip en gaven we deze een moderne herinterpretatie. Nu zijn we nog opzoek naar een sprekende titel en hebben we u mening nodig. Bekijk het voorbeeld van de LETS-strip via deze link.

LETS in de pers

In het kader van de LETS-dag kwam de LETS-beweging in de pers. Met een radio-interview (Weekendwekker, Radio 2) en een tv-reportage (Nieuws, FOCUS/ WTV) maaktenwe onze filosofie en maatschappelijk engagement kenbaar aan een het ruime publiek. We gaan ervoor om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om te letsen en zien ook hoe onze beweging groeide tijdens deze campagne.

Beluister hier het radio-interview met Sabien Meeremans, trekker LETS Oostende (41:05)

Bekijk ook hier de tv-reportage.

Ook tijdens de winter verwarmen we onze buurt

De campagne stopt niet met de LETS-dag. We zetten ons werk verder. Ook tijdens de komende winterperiode maken we onze buurt weer samen een stukje warmer. Met ons engagement en onze passie tonen we aan dat duurzaamheid voor ons een werkwoord is. Een bron van verwondering in een tijd van besparingen, een bron van inspiratie in een steeds sterker geëngageerde samenleving. Het LETS Vlaanderen-team bedankt alle letsers die de afgelopen maanden mee onze campagne hebben verspreid en van de LETS-dag een succes hebben gemaakt. Samen voor duurzaamheid, dat is en blijft onze missie.
Top foto door: Test Kees
info@letsvlaanderen.be | http://www.letsvlaanderen.be/
Wellekensstraat 45 – 9300 Aalst
Vlaanderen verbeelding werkt
Online bekijken | Uitschrijven